UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Fitch Ràtings situa el ràting d’Andorra en A- amb perspectives de millora

L’agència d’avaluació internacional millora la classificació d’Andorra respecte al seu informe de gener de 2022, passant de BBB+ a A-, i amb fundades perspectives d’augmentar el ràting en futures avaluacions.

Si en l’anterior valoració Fitch Ràtings va estimar positivament la gestió pressupostària del govern andorrà, l’impuls en les negociacions per a un acord d’associació amb la Unió Europea i la solvència i credibilitat que ha aportat la seva recent adhesió al Fons Monetari Internacional (a l’octubre de 2020), en la recent classificació, són diversos els factors que han considerat els analistes internacionals.

Factors decisius en la millora del ràting andorrà

La qualificació com A- amb perspectiva estable es basa en els factors que detallem a continuació.

Adaptabilitat de les finances públiques

La resiliència mostrada davant els vaivens polítics i econòmics, així com la capacitat de reacció i recuperació enfront de la crisi del COVID-19, han aconseguit que el dèficit fiscal de les administracions públiques sigui menor: Un 1,1% del PIB enfront del 3,5% previst. A més, els analistes revisen a l’alça la xifra del PIB real, d’un 5,2% a un 7,6%, en resposta al fort creixement econòmic que s’espera per a 2022.

Constitució d’actius externs

L’acumulació de reserves internacionals realitzada pel govern andorrà enforteix l’economia del Principat enfront de possibles situacions de risc. L’anàlisi de l’agència Fitch Ràting també ressalta la capitalització i liquiditat dels bancs andorrans i l’estabilitat dels dipòsits dels clients en moments difícils.

Baix nivell de deute

La ràpida recuperació econòmica possibilita la citada disminució del percentatge d’endeutament respecte al PIB, una caiguda progressiva de l’endeutament molt major que la prevista en la resta de països europeus. Així mateix, es preveu arribar a una situació de superàvit en el balanç fiscal.

Fortalesa davant les circumstàncies geopolítiques

La guerra a Ucraïna i els seus efectes en l’economia s’han notat molt menys al Principat d’Andorra, on la inflació serà menor que en la zona euro. Un element clau han estat els contractes energètics a llarg termini que té Andorra i que restringeixen l’increment dels preus, més les importants reserves energètiques de l’empresa estatal Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), que han permès a l’executiu evitar un ball tarifari a l’alça en les èpoques de major demanda de subministrament.

Augment de la confiança en la solidesa i resistència de l’economia andorrana

Les autoritats del Principat van posar en marxa el Pla d’Estadística 2018-2021 per a obtenir informació quantitativa i fiable respecte als comptes internacionals de l’economia andorrana. La publicació de la balança de pagaments i de la posició inversora internacional ha revelat dades molt positives sobre la capacitat de finançament del país respecte al PIB, un 18%, la qual cosa li situa molt per davant d’altres nacions com França, amb un -0,7%, o Espanya, amb un 2,1%. La informació estadística s’emmarca en plans quadriennals i actualment està en vigor el Pla d’Estadística 2022-2025.

La millora del ràting, basada en aquests indicadors positius, atorga un valor afegit al model econòmic d’Andorra.

Referència: Andorra *Business: “L’agència d’avaluació Fitch Ràtings millora la nota d’Andorra i la situa per primera vegada en A- amb perspectiva estable”.  Andorra Business. 31/08/2022. Accés web.