UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Les xifres consoliden la recuperació econòmica d’Andorra

El govern d’Andorra, a través del Departament d’Estadística, ha informat dades corresponents a diverses partides que confirmen la tendència positiva cap a la consolidació de la recuperació econòmica i l’abast de xifres anteriors a la pandèmia de COVID-19.

La xifra de visitants supera la de l’any 2019

El mes de juliol ha ofert unes xifres d’afluència turística al Principat superiors a les del mes de juliol anterior a la pandèmia provocada pel SARS-CoV-2. Andorra va rebre durant juliol de 2022 un total de 845.856 visitants, reafirmant la tendència de les dades acumulades en els últims dotze mesos, els quals suposen un augment del 73,7%. Del total de visitants rebuts, el 61,1% (517.078 persones) són excursionistes i el 38,9% (328.778 persones) són turistes.

El Departament d’Estadística assenyala en el seu informe que l’afluència més gran correspon a l’entrada de visitants d’altres nacionalitats, un augment que es xifra en 143,7%, seguits de visitants francesos i espanyols, els totals dels quals també s’han incrementat.

Respecte al motiu de la visita, un alt percentatge arriba per les compres, un 17% per la naturalesa i un 10% per a practicar esport.

S’aferma l’augment de l’entrada de vehicles

El nombre de vehicles que traspassen les fronteres andorranes també continua creixent. El juliol de 2022, han entrat al país 365.107 vehicles, un 8,7% més que el 2021, quan encara existien algunes restriccions a causa de la pandèmia.

Cert és que la xifra queda per sota de la que es va donar el juliol de 2019, concretament un 7,8% menys, encara que en el total acumulat durant els primers set mesos de 2022 les xifres ja superen àmpliament a les del mateix període de 2019, últim any sense restriccions.

Des de gener fins a juliol de 2022 han entrat un total de 736.827 vehicles per la frontera franc-andorrana, la qual cosa representa un increment del 36,89% respecte a 2019. Per part seva, la frontera entre Andorra i Espanya ha registrat una entrada d’1.486.269 vehicles al Principat, un 46,14% més que en el mateix període de 2019.

S’incrementen les importacions de béns

Les importacions de béns també s’han incrementat respecte a 2021. Durant el mes d’agost de 2022, l’augment ha suposat un 39,6% més que en el mateix mes de l’any anterior. I si mirem les xifres de l’acumulat dels últims dotze mesos, la variació és d’un 38,7% respecte a l’acumulat en el període anterior.

Els ingressos en la duana durant els vuit primers mesos de 2022 sumen 149,8 milions d’euros, un 50,3% superior al mateix període de l’any anterior i el corresponent a 2019.

Si es comptabilitza per sectors, els ingressos per begudes s’han incrementat un 46,6% en el total acumulat dels vuit primers mesos de 2022 respecte a 2021. El mateix succeeix amb el tabac, amb un increment del 62,8%, i amb la resta de mercaderies, amb un 34% més que en els vuit primers mesos de 2021.

A més, ha disminuït notablement el nombre de persones en cerca d’ocupació, una xifra positiva especialment rellevant, doncs, com ha indicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, es tracta d’una de les millors xifres dels últims anys, sobretot si es té en compte el progressiu augment de treballadors assalariats en els últims anys.

Totes aquestes dades evidencien la bona recuperació post-COVID i posen en relleu que la problemàtica mai ha estat estructural, sinó ocasionada per les circumstàncies.

Referència: Fòrum.ad “Al juliol ha augmentat el nom de visitants, els importacions i l’entrada de vehicles”Accés web.  Fòrum.ad. 31/08/2022. Accés web.