UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Andorra fa front a l’encariment de costos

La forta i contínua pujada del preu dels carburants incrementa el cost dels transports i obliga a augmentar els preus dels productes finals.

Davant una situació agreujada encara més per les conseqüències econòmiques derivades de la guerra a Ucraïna, el Govern està analitzant la posada en marxa de noves mesures pel que fa a l’escalada del preu dels combustibles, segons ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover. Resumint les seves paraules, Jover ha afirmat que estan valorant de quina manera l’executiu pot actuar per contribuir a millorar les condicions dels treballadors d’aquests sectors i aconseguir que l’augment dels costos repercuteixi el menys possible en la cadena logística. A conseqüència d’aquesta acció, es minimitzaria la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans.

Mesures ambicioses per a controlar l’encariment

Aquests són els principals punts que s’extreuen de les paraules del ministre Jover:

  • Les noves mesures tenen un doble objectiu: alleujar les despeses afegides a l’activitat dels sectors econòmics implicats. Minorar l’índex d’inflació perquè els ciutadans puguin mantenir el nivell adquisitiu.
  • S’afegiran a les que ja es van prendre en el Consell de Ministres del passat 16 de març on es va establir un nou reglament que contempla una devolució amb efectes retroactius que és suma a les ajudes actuals.
  • Els professionals del transport i del taxi veuran incrementades en sis cèntims l’import en el retorn dels impostos especials sobre els carburants.
  • Les mesures que ja s’apliquen van dels 10 als 14 cèntims en funció de la categoria. És previst mantenir-les fins que s’estabilitzi el preu dels hidrocarburs.

El Govern posa de manifest que, malgrat comptar amb un menor marge fiscal, es tracta d’unes mesures prou ambicioses que han de permetre continuar mantenint el diferencial de preu dels carburants envers els països veïns, Espanya i França.

El Govern analitza posar en marxa noves mesures pel que fa a l’escalada del preu dels combustibles

L’executiu pretén millorar les condicions dels treballadors i aconseguir que l’augment dels costos repercuteixi el menys possible en la cadena logística. 

Andorra encara manté el diferencial de preu dels carburants

En el cas d’Espanya, a la rebaixa de preu del litre de carburant que s’aplica de manera directa quan el client passa per caixa, s’hi sumen els descomptes que apliquen petrolieres i benzineres de les anomenades de marca blanca o de baix cost. És per això que, a l’estat veí del sud es proven benzineres amb preus més competitius.

Tanmateix, es tracta de casos puntuals i tampoc es pot d’oblidar que la rebaixa aplicada per l’executiu espanyol és provisional. Si no canvia el criteri, finalitzarà a finals del segon trimestre de l’any, és a dir, el mes de juny de 2022. Ara com ara, Andorra encara manté el diferencial de preu del gasoil i la gasolina respecte dels països veïns.

Les torbacions causades per la guerra a Ucraïna fan difícil saber com evolucionarà la situació actual. L’Informe Econòmic Mundial (WEO) publicat pel Fons Monetari Internacional alerta d’un escenari econòmic «totalment incert». Les previsions del Fons Monetari Internacional per a Andorra establien un augment de la inflació del 2,9% el 2022, inferior a la zona euro, Espanya i França.

Referencia: Andorra Difusió: “El Govern estudia mesures que permetin evitar l’encariment dels costos logístics. Andorra Difusió. 09 de Abril del 2022. Acceso web.