UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Andorra es recupera: el PIB real augmenta un 9 % al 2021

Al tancament de l’any 2021, el PIB real d’Andorra veu un apreciat increment del 8,9 % respecte el 2020. L’economia del principat s’ha pogut recuperar gràcies a la reducció de les restriccions per fer front a la pandèmia de la Covid-19. Això s’ha notat en la xifra registrada del PIB: dels 2.375,4 milions d’euros, que al 2020 representaven el volum de l’economia andorrana, a finals de 2021 aquesta mateixa xifra puja als 2.587,9 milions d’euros.

D’aquesta manera, tot i les dificultats que han seguit presents durant l’any 2021, aquestes xifres demostren una veritable recuperació econòmica del principat. Tant és així, que Andorra s’apropa, cada cop més, als valors que se solien registrar abans de la pandèmia.

Andorra, un país de resiliència econòmica

Amb aquest fort increment, Andorra es posiciona com a un país sòlid econòmicament, i més si es compara amb els països veïns i el conjunt de la zona euro. Estem parlant de què Andorra ha pujat el seu PIB real gairebé un 9 %, mentre que a Espanya l’increment ha estat d’un 5 % i a França, d’un 7 %. Aquests 4 i 2 punts respectivament de diferència son molt significatius.

Jordi Gallardo, ministre andorrà de Presidència, Economia i Empresa, ha mostrat la seva satisfacció per aquesta millora de l’economia del país. Segons La Vanguardia, ha expressat que «superem de llarg les xifres de creixement dels nostres veïns, Espanya i França, amb quatre punts, i també ho fem respecte la resta de la Unió Europea, on la majoria de països estan detectant un creixement del 7,8 %. Això és una prova de la resiliència de la nostra economia i la seva ràpida capacitat de recuperació».

El PIB real d’Andorra veu un significatiu increment real d’un gairebé 9 %

Una dada que representa una gran notícia i que demostra el bon funcionament dels serveis durant l’últim trimestre. 

La recuperació, per sectors

La recuperació del sector de la construcció és una de les que més destaca: ha registrat un augment del PIB del 23,5 %, superant un període d’evolució negativa que venia arrossegant des de fa 10 anys. Des del 2016, però, s’ha anat veient una millora i, després de la pandèmia, la recuperació ha estat extraordinària.

El sector serveis, activitat més important del principat, també ha registrat xifres favorables:

  • El comerç, l’hosteleria, el transport, la informació i les comunicacions han incrementat el seu valor en un 9 %.
  • El subsector de l’àrea de finances i immobiliari ha vist un decisiu augment del 9,1 %.
  • Les administracions públiques, educació, sanitat i serveis socials han viscut un increment del 3,5 %.
  • L’agricultura, que representa un sector amb molt poc pes a Andorra, ha disminuït el seu valor en un 0,6 %.
  • El sector industrial i de manufactura ha registrat un creixement del 6,4 %.

Segons Jordi Gallardo, «estem recuperant les xifres del PIB d’abans de la pandèmia. A més, veiem com creix la renta per càpita nominal i real mentre esperem l’impacte derivat del conflicte d’Ucraïna, si és que acaba arribant».

La xifra del PIB nominal ha superat en un 3,7 % la previsió que se n’havia fet, que era del 7,5 % i acaba situant-se en l’11,2 %. Una dada que representa una gran notícia i que demostra el bon funcionament dels serveis durant l’últim trimestre.

Referencia: La Vanguardia: Andorra es recupera amb rapidesa i el seu PIB real augmenta gairebé un 9% en el 2021″. La Vanguardia. 29 de Març del 2022. Accés web.