UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Andorra refinança el deute públic amb bons verds

L’executiu d’Andorra col·loca 500 milions d’euros per refinançar el deute públic amb bons verds, socials i sostenibles. En el moment de l’emissió internacional, el passat 16 de febrer, Eric Jover, ministre portaveu i de Finances, va afirmar que es tracta d’un èxit total, ja que permet dividir el deute del país i aconseguir temps per gestionar-lo. A finals d’any, aquest marge se situarà al voltant dels 8 anys.

 

Refinançar el deute amb bons verds

Així doncs, l’emissió de 500 milions d’euros en bons ajuda a l’Estat andorrà a ser més resilient davant el deute. Les tasques d’homologació internacional que s’han dut a terme des del Govern en els últims temps són les que han permès obtenir aquesta injecció, entre les quals destaca l’adhesió al Fons Monetari Internacional el mes d’octubre de 2020.

Així ho ha explicat Jover: «L’emissió és fruit d’un camí que es va iniciar fa anys. Amb aquest procés, posem en pràctica l’homologació internacional, la transparència i el rigor, i un dels punts cabdals per fer-ho possible ha estat l’adhesió al Fons Monetari Internacional l’octubre del 2020». 

El ministre ha volgut remarcar que, lluny de generar més deute, aquesta operació és «un refinançament, és a dir, estem col·locant el repte ja existent de manera diferent. Gràcies a l’operació que fem avui, tindrem més del 75 % del nostre deute públic col·locat en bons verds, socials i sostenibles». 

Més del 75 % del deute públic està finançat amb bons verds, socials i sostenibles

Aquest bons són una manera de fer anar de la mà la política de gestió del deute amb els assumptes de gestió mediambiental.

Aquest tipus de bons formen part de l’Horitzó 23, el full de ruta marcat pel Govern per tal de dirigir el país cap a un futur més just i sostenible. Jover ha ressaltat també que es pot considerar un altre èxit el fet que més del 75 % del deute públic sigui finançat amb bons verds, socials i sostenibles. 

Punts claus de l’operació

L’operació s’ha llançat des de Luxemburg i hi han participat un total de setanta inversors de diferents països. Alguns d’ells són:

 • Andorra
 • Àustria
 • Bèlgica
 • Suïssa
 • Alemanya
 • Dinamarca
 • Espanya
 • Gran Bretanya
 • Liechtenstein
 • Mònaco
 • Els Estats Units

El tipus d’interès amb què s’ha tancat l’operació és de l’1,30 % amb un venciment de cinc anys. Gràcies a aquesta operació, la maturitat mitjana del deute se situarà a gairebé 8 anys a finals d’any. Una xifra esperançadora si tenim en compte que l’any 2011 era d’1,2 anys, i el 2019, de 2,7.

Els bancs que han col·locat l’emissió són el francès Crédit Agricole, l’espanyol Banco Santander i el nord-americà Citigroup. D’aquest últim, Jover ha dit que «reforça les perspectives internacionals de les emissions que estem desenvolupant». Entre tots tres bancs, han cobert aquesta gran emissió de 500 milions d’euros, en què la demanda ha superat molt l’oferta i s’han sol·licitat més de 1000 milions d’euros.

Referencia: Govern d’Andorra: “Andorra assoleix el 75% del finançament del deute amb bons verds, socials i sostenibles gràcies a la segona emissió internacional“. Govern d’Andorra. 16 de Febrer de 2022. Accés web.