UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Entra en vigor la Taxa Tobin a Espanya

Entra en vigor la Taxa Tobin a Espanya

Dissabte passat va entrar en vigor l’impost sobre transaccions financeres, la famosa taxa Tobin, que grava amb un 0,2% de l’operació les compres i vendes d’accions d’empreses espanyoles de gran capitalització borsària (més de 1.000 milions d’euros) amb la fi de finançar la Seguretat Social.

El disseny de l’impost a Espanya fa que aquest afecti els inversors a llarg termini, però no afecta les operacions de compra i venda d’accions que es realitzen el mateix dia, de manera que el resultat d’aquesta taxa no sembla afectar l’especulació: no es graven les operacions realitzades aprofitant les ràpides dinàmiques de mercat, ni a les empreses estrangeres, tal com estava concebut l’impost en els seus orígens. Es penalitza els estalviadors a llarg termini i a les grans empreses espanyoles.

El món a l’inrevés

La proposta original de Tobin era una taxa per frenar l’especulació de divises i per tant es centrava en operacions a curt termini i únicament en divises. A més aquest impost havia d’operar a nivell global.

Hi ha un reg elevat de descens de la inversió i no compliment de les expectatives recaptatòries dipositades a la Tobin. Només el temps ho dirà.