UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

El Parlament andorrà ha aprovat la Llei d’Adhesió d’Andorra a l’FMI

El Parlament andorrà ha aprovat la Llei d’Adhesió d’Andorra a l’FMI

El Consell General ha aprovat la Llei d’Adhesió d’Andorra a l’FMI (veure notícia del 17 de juny) en una sessió que s’ha avançat uns dies. L’objectiu és poder ser membre de ple dret ja en la propera assemblea que l’organització internacional celebrarà aquest mateix mes.

El text ha comptat amb el vot favorable de Demòcrates per Andorra, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos, els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern tripartit, així com La Tercera Via, grup de l’oposició, mentre que els socialdemòcrates s’han abstingut.

El treball en comissió de la majoria de grups ha permès millorar el redactat final. S’ha introduït una clàusula per la qual qualsevol petició d’ajuda a l’FMI ha de ser debatuda i acceptada pel Consell General.

TRES FORMACIONS A FAVOR I UNA ABSTENCIÓ

Carles Enseñat, el president de el grup parlamentari Demòcrata, ha defensat alguns dels beneficis de formar part de l’FMI, com ara disposar d’un organisme supranacional que verifiqui les dades estadístiques, accedir a formacions especialitzades per oferir una “millor administració als nostres conciutadans” o millorar les valoracions que fan del país les principals agències d’avaluació.

Per la seva banda Ferran Costa, el president de el grup liberal, ha destacat que la sessió d’aquest dilluns és “de gran transcendència”, per la qual cosa “cal felicitar-se”.

Carles Naudi, president del grup de Ciutadans Compromesos, remarcat que un altre avantatge d’entrar a l’FMI és “l’estabilitat econòmica i financera”, la potenciació del comerç internacional i la creació d’ocupació.

Tercera Via, per la seva part, ha posat énfasi en la seva posició a favor de l’adhesió a l’FMI, ja que “aquest fet comportarà beneficis per al país”, declara Joan Carles Camp, Conseller General, a més de que “el país s’ha de beneficiar de l’experiència i dels mitjans d’anàlisi que pot oferir l’FMI per sortir de la crisi”, pel que fa a la situació de la crisi per causa del COVID-19

Els socialdemòcrates han defensat la seva abstenció crítica per “responsabilitat, prudència i coherència”, coincidint amb la majoria en que el text de la Llei d’Adhesió d’Andorra a l’FMI s’ha treballat i millorat en comissió, per protegir la sobirania i la seguretat jurídica.
Roger Padreny, parlamentari socialdemòcrata ha qüestionat la seguretat jurídica del text resultant degut a les presses per a la realització del tràmit: “Ni és el nostre model ni la nostra forma de treballar”.

UN TEXT TRAMITAT AMB CARÀCTER D’URGÈNCIA

El ministre de Finances, Eric Jover, ha agraït la feina dels parlamentaris i l’avançament de la sessió d’aquest dilluns, en lloc del dijous, tal i com estava previst originalment, per així arribar a temps de ser membres de ple dret de l’FMI en l’assemblea d’aquest octubre.

D’aquesta manera Andorra ja es podrà integrar a la circumscripció que lideren Bèlgica i Holanda sense haver d’esperar dos anys a poder beneficiar-se dels avantatges que suposa ser membre d’aquest grup i poder fer escoltar la veu d’Andorra al comitè director de l’FMI.