UNIVERSAL GESTIÓ

CAT / CAST / ENG / FR

Impost a les Grans Fortunes. Proposta d’Unidas Podemos en substitució de l’Impost de Patrimoni

Impost a les Grans Fortunes. Proposta d’Unidas Podemos en substitució de l’Impost de Patrimoni

Des d’Unidas Podemos, es proposa la creació d’aquest impost. Una mesura que ja quedava recollida en el seu programa electoral, amb l’objectiu final que recaigui sobre els 1.000 patrimonis més elevats d’Espanya.

La proposta detallada seria la següent. L’habitatge habitual fins als 400.000 euros quedaria exempta de el pagament d’aquest impost. Es gravaria el 2% per patrimonis nets a partir d’un milió d’euros, el 2,5% a partir de 10 milions d’euros, el 3% a partir de 50 milions d’euros i el 3,5% en els patrimonis de 1.000 milions d’euros.

Els seus objectius recaptatoris serien un punt de el PIB espanyol, uns 11.000 milions d’euros un cop aplicat. I es considera una proposta similar a la que actualment s’està proposant des de la Unió Europea

Mesura polèmica: Números irreals i expulsió de grans patrimonis

La raó seria anul·lar a les comunitats autònomes perquè no puguin bonificar aquest impost. És a dir, una política impositiva centralitzada.

Des Unides Podem es presenta aquesta mesura com un fet extraordinari per combatre els actuals efectes de la crisi, també anomenada taxa de reconstrucció. Cal tenir en compte que per a aquest any, s’espera un dèficit superior a l’10% de l’PIB i amb una recaptació de l’1% de l’PIB es podrien suavitzar els grans desequilibris que s’esperen per als pròxims anys.

No obstant això, cal considerar que les xifres estimades són 10 vegades superiors al que es recapta actualment per l’Impost de Patrimoni, que es troba en els 1.112 milions d’euros.

La idea és recaptar més, però en un moment en què la borsa està caient, afectant directament als patrimonis dels grans inversors, de manera que sembla una mesura poc meditada.

Espanya no resultaria atractiva per atreure capitals, mentre que Portugal, que sí que ha pres mesures a l’respecte, seria la principal beneficiada, a l’rebre fluxos de capitals que no ben Espanya com a destí segur.